ΛΕΑΔ

Καταστατικό του Σωματείου με την επωνυμία
ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΣ ΕΝΙΣΧΥΣΗΣ ΚΑΙ ΑΛΛΗΛΟΒΟΗΘΕΙΑΣ
ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ ΣΠΑΡΤΗΣ
Κεφάλαιο Πρώτο
Επωνυμία -Έδρα – Σκοπός
Άρθρο 1
Επωνυμία – Έδρα
Ιδρύεται Σωματείο μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα με την επωνυμία ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΣ ΕΝΙΣΧYΣΗΣ ΚΑΙ ΑΛΛΗΛΟΒΟΗΘΕΙΑΣ ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ ΣΠΑΡΤΗΣ (ΛΕΑΔΣπ.), ως καθολικός διάδοχος φορέας του Ν.Π.Δ.Δ. με την επωνυμία Ταμείο Προνοίας Δικηγόρων Σπάρτης το οποίο καταργήθηκε την 1 Ιουλίου 1999 σύμφωνα με τη διάταξη του άρθρου 31 του ν. 2676/1999. Έδρα του Σωματείου ορίζεται η πόλη της Σπάρτης.
Άρθρο 2
Σκοποί του ΛΕΑΔΣπ.
Σκοποί του ΛΕΑΔΣπ. είναι:
Α.Η εδραίωση πνεύματος αλληλεγγύης, συνεργασίας και αλληλοκατανόησης μεταξύ των μελών.
Β.Η ανάπτυξη πολιτιστικής, πνευματικής, επιστημονικής και αθλητικής δραστηριότητας των μελών.
Γ.Η δημιουργία προς εξυπηρέτηση των μελών του α)Κλάδου Πρόνοιας και β)Κλάδου Κοινωνικών Παροχών.
Άρθρο 3
Κλάδος Προνοίας
1.Η εφάπαξ αποζημίωση καταβάλλεται σε κάθε μέλος με δεκαπενταετή τουλάχιστον και έως τεσσαρακονταετή ασφάλιση στον ΛΕΑΔΣπ. ή/και στο καταργηθέν Ταμείο Πρόνοιας Δικηγόρων Σπάρτης ή σε άλλο ΛΕΑΔ ή Ταμείο Προνοίας Δικηγόρων (για όσους εγγράφονται στον ΛΕΑΔΣπ. μετά από μεταγραφή από άλλο Δικηγορικό Σύλλογο), το οποίο παραιτείται από την ενεργό δικηγορία και θεμελιώνει συνταξιοδοτικό δικαίωμα, ως Δικηγόρος, από τον ασφαλιστικό φορέα της κύριας ασφάλισης των Δικηγόρων ή αποχωρεί από τη δικηγορία λόγω σωματικής ή πνευματικής νόσου
2
και θεμελιώνει συνταξιοδοτικό δικαίωμα, ως Δικηγόρος, από τον ασφαλιστικό φορέα της κύριας ασφάλισης των Δικηγόρων.
2.Το ύψος της αποζημίωσης καθορίζεται με βάση το γινόμενο των ετών ασφάλισης (εγγραφής) στον ΛΕΑΔΣπ. ή και στο καταργηθέν Ταμείο Προνοίας Δικηγόρων Σπάρτης επί το 1/40 της ολικής αποζημίωσης της παραγράφου 3 του παρόντος άρθρου. Ειδικά για τα μέλη του ΛΕΑΔΣπ. τα οποία έλαβαν προκαταβολικά, δυνάμει της υπ’ αριθμόν 5/06.12.2013 Απόφασης της Γενικής Συνέλευσης, τμήμα της εφάπαξ αποζημίωσης της παρ. 1 του παρόντος άρθρου, αντίστοιχο με τα έως τότε έτη ασφάλισής τους στον ΛΕΑΔΣπ. ή/και στο καταργηθέν Ταμείο Πρόνοιας Δικηγόρων Σπάρτης και τα οποία δεν έχουν παραιτηθεί από την ενεργό δικηγορία προ της 1ης Ιανουαρίου 2023, ορίζεται ότι θα λάβουν το γινόμενο των υπόλοιπων ετών ασφάλισής τους στον ΛΕΑΔΣπ., κατά τα οριζόμενα στο παρόν άρθρο. Για λόγους λογιστικής τάξης, ασφάλειας των συναλλαγών και αλληλεγγύης, αν δεν πληρωθούν οι προϋποθέσεις χορήγησης της εφάπαξ αποζημίωσης, όπως αυτές ορίζονται στην παρ. 1 του παρόντος άρθρου, το ποσό που έλαβε κάθε μέλος δυνάμει της υπ’ αριθμόν 5/06.12.2013 Απόφασης της Γενικής Συνέλευσης, δε θεωρείται αχρεωστήτως καταβληθέν και δεν επιστρέφεται.
3.Το εφάπαξ ισούται με το 1/3 του μέσου όρου των καθαρών εσόδων της προηγούμενης τριετίας από το έτος απόδοσης. Για τον καθορισμό των καθαρών εσόδων κάθε έτους δε λαμβάνεται υπόψη τυχόν χορήγηση έκτακτου βοηθήματος του άρθρου 4 παρ. 7 του παρόντος Καταστατικού. Σε περίπτωση που ο μέσος όρος των καθαρών εσόδων της προηγούμενης τριετίας είναι αρνητικός αριθμός, τότε το πλήρες εφάπαξ ορίζεται στο ποσό των 10.000 Ευρώ. Το ποσό αυτό δύναται να αναπροσαρμόζεται με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου.
4.Η εφάπαξ αποζημίωση καταβάλλεται μετά την παραίτηση του δικηγόρου – μέλους από την ενεργό δικηγορία και μετά την έκδοση της απόφασης
οριστικής (πλήρους) συνταξιοδότησης του μέλους, ως δικηγόρου, από τον ασφαλιστικό φορέα της κύριας ασφάλισης των δικηγόρων και υπό τις προϋποθέσεις αυτές. Ο/Η δικαιούχος υποβάλλει αίτηση η οποία συνοδεύεται από βεβαίωση παραίτησης από την ενεργό δικηγορία και την απόφαση οριστικής συνταξιοδότησης από τον ασφαλιστικό φορέα της κύριας ασφάλισης των δικηγόρων.
5.Το Διοικητικό Συμβούλιο διατηρεί το δικαίωμα να ζητά επιπλέον έγγραφα για τη διακρίβωση των προϋποθέσεων χορήγησης της εφάπαξ αποζημίωσης.
6.Για τον υπολογισμό των ετών σε όλες τις περιπτώσεις της παραγράφου 1 του παρόντος άρθρου, χρονικό διάστημα δικηγορικής υπηρεσίας έξι (6) τουλάχιστον μηνών θεωρείται έτος, ενώ μικρότερο μηδενίζεται.
7.Σε περίπτωση αποχώρησης μέλους κατά το άρθρο 6 παρ. 1 του Καταστατικού ή αποβολής του κατά το άρθρο 7 παρ. 1 περ. β του Καταστατικού και επανεγγραφής του κατά τα οριζόμενα στο άρθρο 5 παρ. 1 περ. γ του Καταστατικού, τα ενδιάμεσα έτη δεν υπολογίζονται ως έτη ασφάλισης, εκτός αν καταβληθούν οι εισφορές που αντιστοιχούν στα έτη αυτά προσαυξημένες κατά 100%. 8.Το δικαίωμα χορήγησης της εφάπαξ αποζημίωσης παραγράφεται με την πάροδο 6 μηνών από τότε που γεννήθηκε η αιτία είσπραξής του, οπότε το χρηματικό ποσό αυτής παραμένει στον ΛΕΑΔΣπ. ως δωρεά. 9.Ο ΛΕΑΔΣπ. είναι υποχρεωμένος να καταβάλει στο/στη δικαιούχο την αποζημίωση που δικαιούται μέσα σε προθεσμία 30 ημερών από την κατάθεση της σχετικής αίτησης μετά των απαραίτητων δικαιολογητικών ή σε περίπτωση δυσχερειών, στο συντομότερο χρονικό διάστημα, αφού συμψηφίσει τυχόν οφειλές του μέλους προς τον ΛΕΑΔΣπ.
Άρθρο 4
Κλάδος Κοινωνικών Παροχών 1.Ο Κλάδος Κοινωνικών Παροχών προβλέπει:
4
α)Ενίσχυση σε ειδική έκτακτη ανάγκη: Σε εξαιρετικές περιπτώσεις δύναται το Διοικητικό Συμβούλιο να αποφασίζει την καταβολή χρηματικής ενίσχυσης σε μέλη του, τα οποία για λόγους ανεξάρτητους από τη θέληση τους, έχουν άμεση ανάγκη οικονομικής ενίσχυσης. Η ενίσχυση αυτή δεν αποτελεί δανεισμό και καλύπτει κυρίως την περίπτωση ασθενείας ή ατυχήματος του μέλους ή ανωτέρας βίας και τη, συνεπεία αυτής, προσωρινή ανικανότητά του να ασχοληθεί με τις επαγγελματικές του δραστηριότητες. Ως ασθένεια δεν θεωρείται η εγκυμοσύνη, εκτός αν και από παθολογικά αίτια επέρχεται εξ αυτής ανικανότητα για εργασία. Η χρηματική ενίσχυση δεν μπορεί να υπερβεί ανά περίπτωση το ποσό των 2.000 Ευρώ. Για την καταβολή της ενίσχυσης θα πρέπει να υποβάλλεται αίτηση και να προσκομίζονται όλα τα έγγραφα που αποδεικνύουν την άμεση ανάγκη οικονομικής ενίσχυσης του μέλους. Η εν λόγω ενίσχυση προσμετράται (αφαιρείται) κατά τον υπολογισμό της εφάπαξ αποζημίωσης την οποία δικαιούται να λάβει το μέλος σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 3 του Καταστατικού.
β)Βοήθημα τοκετού: Για κάθε τοκετό ασφαλισμένης – μέλους του, ο ΛΕΑΔΣπ. καταβάλλει στη δικαιούχο χρηματικό ποσό 600 Ευρώ. Το ίδιο χρηματικό ποσό καταβάλλει και στο σύζυγο-μέλος για τον τοκετό της συζύγου του. Σε περίπτωση ζεύγους δικηγόρων-μελών του ΛΕΑΔΣπ., το βοήθημα τοκετού καταβάλλεται ισομερώς σε αυτούς. Για την καταβολή του βοηθήματος θα πρέπει να υποβάλλεται από τους δικαιούχους αίτηση, ληξιαρχική πράξη γέννησης του τέκνου και υπεύθυνη δήλωση ότι δεν έχουν εισπράξει, ούτε θα εισπράξουν μελλοντικά αντίστοιχο βοήθημα για την ίδια αιτία, από οποιοδήποτε ομαδικό ασφαλιστικό πρόγραμμα υγείας στο οποίο είναι συμβεβλημένος ο ΛΕΑΔΣπ., ή ότι δεν σε συμμετέχουν σε τέτοιο ασφαλιστικό πρόγραμμα υγείας.
γ)Βοήθημα Αλληλεγγύης: Σε περίπτωση θανάτου εν ενεργεία μέλους του ΛΕΑΔΣπ., το οποίο δεν έχει συμπληρώσει σαράντα έτη ασφάλισης (εγγραφής) σε αυτόν ή/και στο καταργηθέν Ταμείο Πρόνοιας Δικηγόρων Σπάρτης ή σε άλλο ΛΕΑΔ ή Ταμείο Προνοίας Δικηγόρων, ο ΛΕΑΔΣπ. καταβάλλει στα μέλη της οικογένειάς του χρηματικό βοήθημα
αλληλεγγύης, το ύψος του οποίου ανέρχεται στο ποσό των 5.000 ευρώ. Το ύψος του ποσού μπορεί να αναπροσαρμόζεται κάθε πενταετία με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου. Το ίδιο βοήθημα καταβάλλεται και στην περίπτωση κατά την οποία μέλος έχει παραιτηθεί από την ενεργό δικηγορία, έχει υποβάλλει τη σχετική αίτηση οριστικής (πλήρους) συνταξιοδότησής του, μετά των απαραίτητων δικαιολογητικών, στον ασφαλιστικό φορέα κύριας ασφάλισης των δικηγόρων αλλά αποβιώσει πριν την έκδοση της απόφασης συνταξιοδότησης. Ως μέλη οικογένειας για τους σκοπούς του Καταστατικού, θεωρούνται ο/η σύζυγος του μέλους που απεβίωσε και τα τέκνα του/της, εφόσον κατά την ημέρα του θανάτου δεν έχουν υπερβεί το 30ο έτος της ηλικίας τους και λαμβάνουν το βοήθημα κατ’ ισομοιρία. Σε περίπτωση που δεν υφίστανται τέτοια, στη θέση τους υπεισέρχονται οι γονείς και τα αδέλφια του θανόντος μέλους, από κοινού και λαμβάνουν το βοήθημα κατ’ ισομοιρία. Σε περίπτωση που δεν υπάρχουν ούτε αυτοί, η εφάπαξ αποζημίωση παραμένει στον ΛΕΑΔΣπ. ως δωρεά. Για την καταβολή θα πρέπει να υποβάλλεται, από κοινού ή χωριστά από κάθε δικαιούχο, αίτηση η οποία συνοδεύεται από ληξιαρχική πράξη θανάτου και πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης.
δ)Τράπεζες Νομικών Πληροφοριών: Ο ΛΕΑΔΣπ. δύναται να συμβάλλεται για λογαριασμό των μελών του με Τράπεζες Νομικών Πληροφοριών και να καλύπτει, πλήρως ή μερικώς, την εισφορά των μελών του σε αυτές ανάλογα με τις οικονομικές του δυνατότητες. Επίσης δύναται να καλύπτει, πλήρως ή μερικώς, την εισφορά των μελών του σε Τράπεζες Νομικών Πληροφοριών στις οποίες είναι συμβεβλημένος ο Δικηγορικός Σύλλογος Σπάρτης, ανάλογα με τις οικονομικές του δυνατότητες. Το ποσό ή το ποσοστό κάλυψης και στις δύο περιπτώσεις, ορίζεται με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου. Σε περίπτωση μερικής κάλυψης, προϋπόθεση για την παροχή από τον ΛΕΑΔΣπ. θα είναι η εμπρόθεσμη προπληρωμή του υπολειπόμενου ποσού της εισφοράς, από τα μέλη, εντός προθεσμίας 10 ημερών από την ενημέρωσή τους.
ε)Εκδηλώσεις: Ο ΛΕΑΔΣπ. δύναται να διοργανώνει για τα μέλη του επιστημονικές, επιμορφωτικές, πολιτιστικές, ψυχαγωγικές και αθλητικές
6
εκδηλώσεις, διαλέξεις, σεμινάρια, ημερίδες, εκδρομές επιστημονικού χαρακτήρα και να προβαίνει σε εκδόσεις επιστημονικού χαρακτήρα, που θα αποσκοπούν στην επιστημονική πολιτιστική και πνευματική ανάπτυξη των μελών του, είτε αυτοτελώς είτε σε συνεργασία με το Δικηγορικό Σύλλογο Σπάρτης.
2.Το Διοικητικό Συμβούλιο διατηρεί το δικαίωμα να ζητήσει επιπλέον έγγραφα για τη διακρίβωση των προϋποθέσεων χορήγησης των κατά περίπτωση παροχών της παραγράφου 1 του παρόντος άρθρου.
3.Οι παροχές των περιπτώσεων α-γ της παραγράφου 1 του παρόντος άρθρου καταβάλλονται εντός τριάντα (30) ημερών από την υποβολή της αίτησης μετά των προβλεπόμενων δικαιολογητικών ή σε περίπτωση δυσχερειών, στο συντομότερο χρονικό διάστημα. Όλες οι καταβολές γίνονται σε Τραπεζικό Λογαριασμό του/της δικαιούχου.
4.α)Ο ΛΕΑΔΣπ. έχει ενταχθεί, ως ιδρυτικό μέλος, σε ομαδικό πρόγραμμα ασφάλισης υγείας με ασφαλιστική εταιρία που παρέχει ασφαλιστικές υπηρεσίες ευρείας νοσοκομειακής και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και υγείας το οποίο έχει συναφθεί από την Ένωση Λ.Ε.Α.Δ. Ελλάδος (Ε.Λ.Ε.Α.Δ.Ε.) το έτος 2006.
β)Με σκοπό την ευρεία προαιρετική νοσοκομειακή περίθαλψη των μελών του και με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης, η οποία λαμβάνεται με απαρτία και πλειοψηφία των 3/4 των οικονομικά τακτοποιημένων μελών, ο ΛΕΑΔΣπ. δύναται να συνάπτει ομαδικά ασφαλιστήρια συμβόλαια με ασφαλιστική/ές εταιρία/ες που παρέχουν ασφαλιστικές υπηρεσίες ευρείας νοσοκομειακής και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και υγείας με αξιοπιστία και φερεγγυότητα.
γ)Τα ασφάλιστρα καταβάλλονται από τα μέλη εντός τριών εβδομάδων από τη λήψη της ειδοποίησης καταβολής τους η οποία γίνεται στη δηλωθείσα διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (e-mail) εκάστου μέλους – κυρίως ασφαλισμένου. Σε περίπτωση μη εμπρόθεσμης καταβολής και αφού παρέλθει άπρακτη περίοδος χάριτος δύο μηνών, θα είναι δυνατή η διαγραφή του μέλους από το ομαδικό πρόγραμμα
ασφάλισης υγείας με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου και η είσπραξη των οφειλόμενων ασφαλίστρων με μέσα αναγκαστικής εκτέλεσης.
δ)Ο ΛΕΑΔΣπ. δύναται να καλύπτει, πλήρως ή μερικώς, τα ασφάλιστρα των περιπτώσεων α) και β) της παραγράφου αυτής. Το ποσό ή το ποσοστό κάλυψης ορίζεται με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου. Σε περίπτωση μερικής κάλυψης, προϋπόθεση για την παροχή από τον ΛΕΑΔΣπ. θα είναι, αθροιστικά, η μη ύπαρξη οφειλών από τα μέλη του έναντί του από οποιαδήποτε αιτία και η εμπρόθεσμη προπληρωμή του υπολειπόμενου ποσού του ασφαλίστρου στην τασσόμενη κάθε φορά προθεσμία.

  1. Ο ΛΕΑΔΣπ. δύναται να καλύπτει πλήρως ή μερικώς ιατρικές εξετάσεις των μελών του οι οποίες δεν καλύπτονται από το ομαδικό πρόγραμμα ασφάλισης υγείας της περίπτωσης α) ή και β) της παραγράφου 4 του παρόντος άρθρου, μετά από απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου με την οποία θα ορίζονται και όλες οι απαραίτητες λεπτομέρειες για την εφαρμογή της.
    6.Με ομόφωνη απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου, σε πλήρη σύνθεση, δύναται να αποδοθεί στα ενεργά και οικονομικά τακτοποιημένα μέλη του χρηματικό ποσό ως έκτακτο βοήθημα για σπουδαίο λόγο. Το εν λόγω βοήθημα δε θα υπερβαίνει συνολικά το 20% της περιουσίας του Σωματείου, όπως αυτή προσδιορίζεται κατά την έναρξη της θητείας εκάστου Διοικητικού Συμβουλίου και θα κατανέμεται υποχρεωτικά ισομερώς στα μέλη.
    7.Η αναφορά των ανωτέρω Κοινωνικών Παροχών προσδιορίζει τον περιορισμένο αριθμό τους και τη σειρά ικανοποίησής τους. Η ικανοποίηση τους εξαρτάται από τα διαθέσιμα κεφάλαια και έπεται του βασικού σκοπού του ΛΕΑΔΣπ. ο οποίος είναι η απόδοση εφάπαξ αποζημίωσης κατά τη συνταξιοδότηση των μελών του. 8.Οι κοινωνικές παροχές των περιπτώσεων α και β της παραγράφου 1 και της περίπτωσης γ της παραγράφου 4 του παρόντος άρθρου καθώς και η δυνητική παροχή της παραγράφου 6 του παρόντος
    8
    άρθρου, παρέχονται σε όσα μέλη έχουν συμπληρώσει τουλάχιστον δύο έτη ασφάλισης (εγγραφής) στον ΛΕΑΔΣπ. και είναι οικονομικά τακτοποιημένα. 9.Οι κοινωνικές παροχές της περίπτωσης δ της παραγράφου 1 και της περίπτωσης γ της παραγράφου 4 του παρόντος άρθρου δεν καταβάλλονται σε περίπτωση κάλυψής τους από το διανεμητικό λογαριασμό του Δικηγορικού Συλλόγου Σπάρτης. 10.Το δικαίωμα χορήγησης των κοινωνικών παροχών των περιπτώσεων β και γ της παραγράφου 1 του παρόντος άρθρου παραγράφεται με την πάροδο 6 μηνών από τότε που γεννήθηκε η αιτία είσπραξής του, οπότε τα χρηματικά ποσά παραμένουν στον ΛΕΑΔΣπ. ως δωρεές.
    ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΔΕΥΤΕΡΟ
    Όροι εισόδου, αποχώρηση – αποβολή μελών,
    δικαιώματα και υποχρεώσεις
    Άρθρο 5
    Κτήση της ιδιότητας του μέλους
    1.Μέλη του ΛΕΑΔΣπ. καθίστανται:
    α)Τα εν ενεργεία μέλη του.
    β)Τα εν ενεργεία κάθε φορά μέλη του Δικηγορικού Συλλόγου Σπάρτης εφόσον εγγραφούν στο Σωματείο.
    γ)Τα μέλη που αποχώρησαν σύμφωνα με το άρθρο 6 του Καταστατικού ή αποβλήθηκαν κατά το άρθρο 7 παρ. 1 περ. β του Καταστατικού, δύνανται να εγγραφούν εκ νέου στον ΛΕΑΔΣπ., εφόσον δεν έχουν καμία προηγούμενη οφειλή προς αυτόν και έχει παρέλθει χρονικό διάστημα τουλάχιστον ενός έτους από την αποχώρηση ή την αποβολή.
    2.Η εγγραφή στον ΛΕΑΔΣπ. πραγματοποιείται με την υποβολή σχετικής αίτησης. Με την αίτηση συνυποβάλλεται βεβαίωση εγγραφής στον Δικηγορικό Σύλλογο Σπάρτης. Η αίτηση, τα συνυποβαλλόμενα δικαιολογητικά, η απόφαση έγκρισης της αίτησης εγγραφής από το
    Διοικητικό Συμβούλιο καθώς και όσα τυχόν έγγραφα προσκομισθούν μελλοντικά, κατόπιν αποφάσεως του Διοικητικού Συμβουλίου, φυλάσσονται στον ατομικό φάκελο του μέλους. Την ευθύνη για την τήρηση των ατομικών φακέλων των μελών έχει ο/η Γενικός/η Γραμματέας του ΛΕΑΔΣπ.
    3.Για την συνδρομή ή μη των ανωτέρω προϋποθέσεων εγγραφής στον ΛΕΑΔΣπ. ή διατήρησης της ιδιότητας του μέλους, αποφασίζει το Διοικητικό Συμβούλιο.
    4.Κατά της απορριπτικής απόφασης εγγραφής ή διατήρησης της ιδιότητας του μέλους του Διοικητικού Συμβουλίου, επιτρέπεται η άσκηση προσφυγής στην Γενική Συνέλευση, μέσα σε προθεσμία 30 ημερών, η οποία αρχίζει από την επομένη της επίδοσης της απορριπτικής απόφασης στον/στην ενδιαφερόμενο/η με δικαστικό επιμελητή. Η προσφυγή συζητείται στην πρώτη, μετά την απόρριψη, Γενική Συνέλευση, η οποία αποφασίζει αμετάκλητα.
    5.Ο/Η Δικηγόρος αποκτά την ιδιότητα του μέλους αναδρομικά από την ημερομηνία υποβολής της αίτησής του/της.
    6.Η με οποιονδήποτε τρόπο απόκτηση της ιδιότητας του μέλους του ΛΕΑΔΣπ. τεκμαίρει ότι το μέλος αποδέχεται ανεπιφύλακτα όλους τους όρους του παρόντος Καταστατικού.
    7.Η ιδιότητα του μέλους δεν κληρονομείται, δε μεταβιβάζεται και δεν επιδέχεται αντιπροσώπευση.
    8.Οι δικηγόροι που τελούν σε μερική ή ολική αναστολή του λειτουργήματός τους, σύμφωνα με τις σχετικές διατάξεις του Κώδικα περί Δικηγόρων, εξακολουθούν να διατηρούν την ιδιότητα του μέλους εφόσον εκπληρώνουν τις οικονομικές του υποχρεώσεις προς τον ΛΕΑΔΣπ.
    Άρθρο 6
    Η αποχώρηση των μελών
    1.Κάθε μέλος του ΛΕΑΔΣπ. δικαιούται οποτεδήποτε να αποχωρίσει από αυτό με έγγραφη αίτηση προς το Διοικητικό Συμβούλιο. Η αποχώρηση του μέλους πρέπει να γνωστοποιείται τουλάχιστον τρεις
    10
    (3) μήνες πριν από τη λήξη του λογιστικού έτους και ισχύει για το τέλος του. Προϋπόθεση αποχώρησης είναι η τακτοποίηση των οικονομικών υποχρεώσεών του προς τον ΛΕΑΔΣπ.
    2.Η ανωτέρω προθεσμία δεν ισχύει σε περίπτωση που ο δικηγόρος παύει για οποιοδήποτε λόγο να είναι μέλος του Δικηγορικού Συλλόγου Σπάρτης (μετάθεση, παραίτηση από δικ. λειτούργημα, πειθαρχική ποινή οριστικής παύσης, οριστική συνταξιοδότηση κλπ.).
    3.Για την αποχώρηση της παραγράφου 2 του παρόντος άρθρου, το μέλος πρέπει να υποβάλλει σχετική αίτηση στο Διοικητικό Συμβούλιο, άλλως αυτή διαπιστώνεται με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου.
    Άρθρο 7 Αποβολή και διαγραφή μελών
    1.Αποβολή μέλους επέρχεται:
    α)Με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του Σωματείου που λαμβάνεται με μυστική ψηφοφορία κατά τη συνήθη απαρτία και πλειοψηφία των παρόντων οικονομικά τακτοποιημένων μελών, εφόσον υπάρχει σπουδαίος λόγος, ύστερα από εισήγηση του Διοικητικού Συμβουλίου.
    β)Με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου σε περίπτωση μη εκπλήρωσης των οικονομικών του υποχρεώσεων (τακτικών εισφορών, ασφαλίστρων των εκάστοτε ισχυόντων ομαδικών ασφαλιστηρίων συμβολαίων υγείας κλπ.) προς τον ΛΕΑΔΣπ.
    2.Διαγραφή των μελών από το Μητρώο του ΛΕΑΔΣπ. επέρχεται σε περίπτωση αποχώρησης (άρθρο 6) ή αποβολής (άρθρο 7), μετά από απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου.
    Άρθρο 8
    Δικαιώματα αυτών που αποχωρούν ή διαγράφονται
    Με την επιφύλαξη του άρθρου 3 παρ. 1 του Καταστατικού, όσοι έπαψαν να είναι μέλη του ΛΕΑΔΣπ. είτε λόγω οικειοθελούς αποχώρησης (άρθρο 6) είτε λόγω αποβολής (άρθρο 7 παρ. 1), δεν έχουν κανένα δικαίωμα στην περιουσία του. Ακόμα, οφείλουν να
    εκπληρώσουν τις οικονομικές τους υποχρεώσεις ανάλογα με το χρόνο που παρέμειναν μέλη του ή και ασφαλισμένοι σε ομαδικά ασφαλιστικά συμβόλαια υγείας στα οποία αυτός έχει συμβληθεί. Ο ΛΕΑΔΣπ. διατηρεί το δικαίωμα διεκδίκησης των ως άνω ποσών με οποιοδήποτε πρόσφορο δικαστικό ή εξώδικο τρόπο αποφασίσει το Διοικητικό του Συμβούλιο.
    Άρθρο 9
    Δικαιώματα και υποχρεώσεις των μελών
    1.Τα μέλη του ΛΕΑΔΣπ. έχουν ίσα δικαιώματα. Συνεπώς, με την επιφύλαξη του άρθρου 4 παρ. 8, κάθε οικονομικά τακτοποιημένο μέλος δικαιούται να συμμετέχει στις παροχές που προβλέπονται στο άρθρο 4 του Καταστατικού, ανεξάρτητα από οποιαδήποτε προϋπόθεση και ιδίως χρόνου δικηγορίας, επαγγελματικής δραστηριότητας και φύλου.
    2.Παράλληλα, όμως, κάθε μέλος υποχρεούται να τηρεί τους όρους του Καταστατικού και να ενδιαφέρεται για την πρόοδο του ΛΕΑΔΣπ. και τη διαφύλαξη των πόρων του και της περιουσίας του.
    3.Επιπλέον τα μέλη υποχρεούνται:
    α)Να εξοφλούν εμπρόθεσμα και χωρίς περιττές οχλήσεις τις οικονομικές τους υποχρεώσεις, τακτικές ή έκτακτες, προς τον ΛΕΑΔΣπ. καθώς και τα ασφάλιστρα, εφόσον συμμετέχουν σε ομαδικά ασφαλιστικά συμβόλαια υγείας στα οποία συμβάλλεται ο ΛΕΑΔΣπ.
    β)Να παρέχουν κάθε πληροφορία προς τη διοίκηση του ΛΕΑΔΣπ. απαραίτητη για την εύρυθμη λειτουργία του και την απρόσκοπτη ολοκλήρωση των σκοπών του.
    γ)Να γνωστοποιούν εμπρόθεσμα και εγγράφως κάθε μεταβολή των προσωπικών τους σχέσεων που συνεπάγεται οποιαδήποτε συνέπεια στις σχέσεις τους με το σωματείο και
    δ)Να θεωρούν ότι τα οικονομικά δεδομένα του ΛΕΑΔΣπ. είναι περιορισμένα και βασίζονται κυρίως στην αλληλεγγύη των
    12
    συναδέλφων τους και στη δύναμη της ένωσης και συνεπώς κάθε άσκοπη δαπάνη πρέπει να αποφεύγεται.
    Άρθρο 10
    Μητρώο Μελών
    Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΛΕΑΔΣπ. τηρεί Μητρώο εν ενεργεία μελών του Σωματείου στο οποίο αναγράφονται, κατ’ ελάχιστο, ο Αύξων Αριθμός, το όνομα, το επώνυμο και το πατρώνυμο των μελών, η ημερομηνία εγγραφής τους και η ημερομηνία και η αιτία διαγραφής τους. Επίσης τηρεί Ιστορικό Μητρώο πρώην μελών του ΛΕΑΔΣπ., με τα ίδια ως άνω στοιχεία, στο οποίο αναγράφονται αυτοδικαίως τα μέλη που έχουν αποχωρήσει για οποιοδήποτε λόγο από τον ΛΕΑΔΣπ. Την ευθύνη για την ορθή τήρηση των Μητρώων έχουν, από κοινού, ο/η Πρόεδρος και ο/η Γενικός/η Γραμματέας.
    Κεφάλαιο Τρίτο
    Άρθρο 11
    Η περιουσία του Λογαριασμού
    1.Η κινητή και ακίνητη περιουσία του καταργηθέντος Ταμείου Προνοίας Δικηγόρων Σπάρτης, αφού απογράφηκε από το Διοικητικό Συμβούλιό του την ημέρα της κατάργησής του, περιήλθε αυτοδικαίως στον ΛΕΑΔΣπ. ο οποίος υπεισέρχεται στα πάσης φύσεως δικαιώματα και υποχρεώσεις του καταργηθέντος Ταμείου.
    2.Κατά την ανάληψη των καθηκόντων του και πάντως εντός δύο μηνών από την έναρξη της θητείας του, το νέο Διοικητικό Συμβούλιο που προκύπτει από τις εκάστοτε εκλογές προβαίνει σε απογραφή του συνόλου της περιουσίας του ΛΕΑΔΣπ.
    Άρθρο 12
    Πόροι του Λογαριασμού
    1.Οι πόροι του ΛΕΑΔΣπ. διακρίνονται σε τακτικούς και έκτακτους.
    2.Τακτικοί Πόροι είναι:
    α)Η ετήσια εισφορά κάθε μέλους που καθορίζεται σε 100,00 Ευρώ. Η εισφορά καταβάλλεται μέχρι 31 Μαΐου του τρέχοντος έτους. Σε περίπτωση μη εμπρόθεσμης καταβολής ή ύπαρξης οφειλών προς τον
    ΛΕΑΔΣπ. από την αιτία αυτή, η καταβαλλόμενη εισφορά προσαυξάνεται στα 150 Ευρώ. Σε περίπτωση μη καταβολής της αυξημένης εισφοράς εντός του έτους που αυτή αφορά, θα είναι δυνατή η διαγραφή του μέλους με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου, σύμφωνα με την περίπτωση β της παραγράφου 1 του άρθρου 7 του Καταστατικού καθώς και η είσπραξη των οφειλόμενων εισφορών με μέτρα αναγκαστικής εκτέλεσης.
    β)Το προβλεπόμενο ανά περίπτωση ποσό εισφοράς που προβλέπεται στο Παράρτημα III του Κώδικα Δικηγόρων (Ν. 4194/2013), όπως κάθε φορά ισχύει, από τις προεισπράξεις των αμοιβών των δικηγόρων για τη συμμετοχή σε πολιτικά, ποινικά και διοικητικά δικαστήρια και εξώδικες ενέργειες, τόσο από τα κοινά γραμμάτια προκαταβολής εισφορών όσο και από αυτά της Νομικής Βοήθειας. Το ποσό αυτό εισπράττεται από το Δικηγορικό Σύλλογο Σπάρτης και αποδίδεται στον ΛΕΑΔΣπ. το πρώτο πενθήμερο κάθε επόμενου μήνα.
    γ)Το ποσό από τη διάθεση των αποϋλοποιημένων ενσήμων του ΛΕΑΔΣπ., τα οποία είναι ενσωματωμένα στα γραμμάτια προκαταβολής εισφορών του Δικηγορικού Συλλόγου Σπάρτης. Το ποσό αυτό εισπράττεται από το Δικηγορικό Σύλλογο Σπάρτης και αποδίδεται στον ΛΕΑΔΣπ. το πρώτο πενθήμερο κάθε επόμενου μήνα. Η αξία των αποϋλοποιημένων ενσήμων καθορίζεται με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου.
    δ)Το 5% από το προς διανομή ποσό κάθε διανεμητικού λογαριασμού του Δικηγορικού Συλλόγου Σπάρτης, το οποίο θα αποδίδεται από το Δικηγορικό Σύλλογο Σπάρτης στο Σωματείο εντός δεκαπενθημέρου από τη διανομή.
    ε)Η καταβολή εισφοράς πέντε τοις εκατό (5%) επί των εισπραττόμενων, από το Δικηγορικό Σύλλογο Σπάρτης, δικαστικών δαπανών σε δίκες για απαλλοτριώσεις, το οποίο θα αποδίδεται στον ΛΕΑΔΣπ. εντός δεκαπενθημέρου από την καταβολή του στο Δικηγορικό Σύλλογο Σπάρτης και
    14
    στ)Κάθε πρόσοδος από την περιουσία του ΛΕΑΔΣπ. (μισθώματα, τόκοι κλπ.).
    3.Τα ποσά και τα ποσοστά της παραγράφου 2, πλην της περίπτωσης β΄ του παρόντος άρθρου, δύναται να αναπροσαρμόζονται ανά διετία με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου.
    4.Έκτακτοι πόροι είναι κάθε άλλη πρόσοδος που δεν περιλαμβάνεται στις προηγούμενες παραγράφους. Ενδεικτικά αναφέρονται οι δωρεές, οι κληρονομιές ή κληροδοσίες καθώς και κάθε άλλη επιχορήγηση ή ενίσχυση οικονομική από οποιοδήποτε φυσικό ή νομικό πρόσωπο προς τον ΛΕΑΔΣπ..
    Άρθρο 13
    Η αξιοποίηση της περιουσίας του Σωματείου
    1.Τα κεφάλαια του ΛΕΑΔΣπ. κατατίθενται πάντοτε σε τοκοφόρους τραπεζικούς λογαριασμούς στο όνομά του και σε υποκαταστήματα της έδρας του.
    2.Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΛΕΑΔΣπ. έχει την ευχέρεια να τοποθετεί τα κεφάλαιά του σε αξιόγραφα ή σε τίτλους με εξασφαλιστικές για το Σωματείο ρήτρες. Επίσης έχει την ευχέρεια να τοποθετεί χρήματα, σε Αμοιβαία Κεφάλαια και μετοχές ή να αναθέτει την διαχείριση της περιουσίας, ολική ή μερική, σε τρίτους ειδικούς. Οι αποφάσεις αυτές εγκρίνονται πριν την τέλεσή τους με πλειοψηφία 3/4 των παρόντων οικονομικά τακτοποιημένων μελών.
    3.Το Διοικητικό Συμβούλιο φροντίζει για την καλύτερη και αποδοτικότερη αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του ΛΕΑΔΣπ.. Η αγορά και η πώληση ακίνητης περιουσίας διενεργούνται μόνο ύστερα από απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του ΛΕΑΔΣπ. που λαμβάνεται με πλειοψηφία 3/4 του συνόλου των μελών.
    4.Οι διατάξεις του παρόντος άρθρου και του αμέσως επόμενου δεν αποτελούν μόνο κατευθυντήρια γραμμή προς τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου αλλά καθιδρύουν και υποχρέωσή τους προς τήρηση με αυστηρότητα των κανόνων της τακτικής, νόμιμης και αποδοτικής εκμετάλλευσης της σωματειακής περιουσίας.
    Άρθρο 14
    Η διαχείριση της περιουσίας
  2. Οι Λογαριασμοί του ΛΕΑΔΣπ. τηρούνται σύμφωνα με την κείμενη φορολογική νομοθεσία. Η οικονομική χρήση αρχίζει την 1η Ιανουαρίου κάθε έτους και λήγει την 31η Δεκεμβρίου του ιδίου έτους. Κατά τη λήξη της οικονομικής χρήσεως, συντάσσεται ισολογισμός με τα αποτελέσματα χρήσεως ο οποίος εγκρίνεται από το Διοικητικό Συμβούλιο και τη Γενική Συνέλευση.
    2.Τα κεφάλαια του ΛΕΑΔΣπ. χρησιμοποιούνται για την εκπλήρωση των σκοπών του άρθρου 2 περ. Γ του Καταστατικού και την πληρωμή των εξόδων διαχειρίσεώς του.
    3.Το Διοικητικό Συμβούλιο διατηρεί το δικαίωμα σχηματισμού αποθεματικού κεφαλαίου με απόφασή του η οποία θα ρυθμίζει όλα τα απαραίτητα ζητήματα.
    4.Ο ΛΕΑΔΣπ. δύναται, μετά από απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου, στην οποία θα ορίζονται όλες οι σχετικές λεπτομέρειες, να συμμετέχει σε δαπάνες του Δικηγορικού Συλλόγου Σπάρτης.
    5.Αναλήψεις χρημάτων ενεργούνται μόνο από τον Ταμία ή από έτερο μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου ή υπάλληλο του ΛΕΑΔΣπ., ύστερα από έγγραφη, ειδικά ορισμένη, εξουσιοδότηση του Ταμία ή απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου. Γενική και αόριστη εξουσιοδότηση για αναλήψεις χρημάτων δεν ισχύει και δεν αναγνωρίζεται από το Σωματείο.
    6.Για κάθε πληρωμή προς τα μέλη του ΛΕΑΔΣπ. ή τρίτο αποφασίζει το Διοικητικό Συμβούλιο.
    7.Ο ΛΕΑΔΣπ. για τις συναλλαγές του με τα μέλη του (εισπράξεις εισφορών, ασφαλίστρων κλπ. – καταβολές βοηθημάτων κλπ.) και τρίτους εκδίδει τα κατά περίπτωση νόμιμα παραστατικά σε έγχαρτη ή ηλεκτρονική μορφή.
    8.Η μελέτη της οικονομικής προοπτικής και μελλοντικής εξέλιξης του ΛΕΑΔΣπ. μπορεί να ανατίθεται σε αναγνωρισμένο γραφείο αναλογιστών με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου.
    16
    Κεφάλαιο Τέταρτο
    Όργανα του Σωματείου
    Άρθρο 15
    Όργανα του ΛΕΑΔΣπ. είναι η Γενική Συνέλευση των μελών του, το Διοικητικό Συμβούλιο, η Ελεγκτική Επιτροπή και η Εφορευτική Επιτροπή.
    Άρθρο 16
    Η Γενική Συνέλευση
    1.Η Γενική Συνέλευση είναι το ανώτατο όργανο του ΛΕΑΔΣπ. και αποφασίζει για κάθε θέμα που η εξέτασή του δεν έχει ανατεθεί από το Νόμο ή το παρόν Καταστατικό σε άλλα όργανα. Ασκεί επίσης τον έλεγχο και την εποπτεία στα άλλα όργανα του Σωματείου.
    2.Ειδικότερα, η Γενική Συνέλευση είναι αποκλειστικά αρμόδια και αποφασίζει: α)την τροποποίηση του καταστατικού, β)την εκλογή μελών διοικητικού συμβουλίου και ελεγκτικής επιτροπής, γ)την έγκριση του ισολογισμού της διαχειριστικής χρήσεως που έληξε και την απαλλαγή ή μη των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου και της Εξελεγκτικής Επιτροπής, από κάθε ευθύνη, δ)την έγκριση ή αναμόρφωση του ετήσιου προϋπολογισμού, ε)τη διάλυση του Σωματείου, στ)για οποιοδήποτε θέμα θα παραπέμψει για έγκριση σε σ΄ αυτήν το Διοικητικό Συμβούλιο ή η Ελεγκτική Επιτροπή και ζ)για κάθε θέμα που είναι αρμόδια σύμφωνα με τις διατάξεις του παρόντος και της κείμενης νομοθεσίας.
    Άρθρο 17
    Πρόσκληση της Γενικής συνέλευσης
    1.Η Γενική Συνέλευση συγκαλείται από το Διοικητικό Συμβούλιο τακτικά μία (1) φορά το χρόνο και έκτακτα:
    α)όταν κριθεί αναγκαία η σύγκλισή της από το Διοικητικό Συμβούλιο,
    β)όταν ζητηθεί εγγράφως από το 1/5 των μελών της Γενικής Συνέλευσης,
    γ)όταν ζητηθεί εγγράφως από την Ελεγκτική Επιτροπή και
    δ)σε όσες περιπτώσεις ορίζεται ειδικά στο Καταστατικό.
    2.Στις περιπτώσεις β, γ και δ της παραγράφου 1 του παρόντος άρθρου το Διοικητικό Συμβούλιο υποχρεούται να συγκαλέσει Γενική Συνέλευση στο συντομότερο δυνατό χρόνο και πάντως το αργότερο εντός δύο μηνών από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης, με θέματα ημερήσιας διάταξης, όσα αναφέρονται στην αίτηση.
    3.Η πρόσκληση των μελών του ΛΕΑΔΣπ. σε τακτική ή έκτακτη Γενική Συνέλευση κοινοποιείται με αποστολή στα μέλη με κάθε πρόσφορο τρόπο (ενδεικτικά: επιστολή, φαξ, e-mail κλπ.) τουλάχιστον προ πέντε (5) ημερών. Στην πρόσκληση αναφέρονται ο τόπος και ο χρόνος συνεδρίασης, ο τόπος και ο χρόνος της επαναληπτικής συνεδρίασης για την περίπτωση μη επίτευξης απαρτίας και τα θέματα της ημερήσιας διάταξης. Τα θέματα της ημερήσιας διάταξης δεν μπορούν να διαφοροποιηθούν για κανένα λόγο και συζητούνται κατά τη σειρά αναγραφής τους στην ημερήσια διάταξη. Συζήτηση θεμάτων εκτός ημερησίας διάταξης επιτρέπεται αφού ολοκληρωθεί η διαδικασία επί των θεμάτων της ημερήσιας διάταξης, μόνο για ενημέρωση και όχι για λήψη απόφασης. Τυχόν λήψη απόφασης για θέμα εκτός ημερησίας διάταξης είναι αυτοδικαίως άκυρη και δεν παράγει έννομα αποτελέσματα.
    Άρθρο 18
    Απαρτία
    1.Η Γενική Συνέλευση βρίσκεται σε απαρτία όταν παρίσταται τουλάχιστον το 1/4 των οικονομικά τακτοποιημένων μελών του ΛΕΑΔΣπ., εκτός από τις περιπτώσεις στις οποίες ο Νόμος ή το Καταστατικό απαιτεί διαφορετική παρουσία μελών. Τα μέλη του ΛΕΑΔΣπ. τα οποία δεν είναι οικονομικά τακτοποιημένα, δεν υπολογίζονται για το σχηματισμό απαρτίας, ούτε έχουν δικαίωμα ψήφου, εκτός αν καταβάλουν το σύνολο των οφειλών τους προ της έναρξης της Γενικής Συνέλευσης. Η ύπαρξη της απαρτίας διαπιστώνεται το αργότερο 15 λεπτά μετά την προκαθορισμένη ώρα έναρξης της Γενικής Συνέλευσης και εκ νέου κατά τη συζήτηση και
    18
    τη λήψη απόφασης επί εκάστου θέματος της ημερήσιας διάταξης, θα πρέπει δε να διατηρείται μέχρι και τη λήξη της ψηφοφορίας επί εκάστου θέματος.
    2.Σε περίπτωση μη απαρτίας, η Γενική Συνέλευση συνέρχεται την αντίστοιχη ημέρα της επόμενης εβδομάδας, στον ίδιο τόπο, την ίδια ώρα και με τα ίδια θέματα και βρίσκεται σε απαρτία όταν παρευρίσκεται το 1/5 των οικονομικά τακτοποιημένων μελών. Τα εδάφια β και γ της παραγράφου 1 του παρόντος άρθρου εφαρμόζονται και εδώ.
    3.Σε περίπτωση και πάλι μη επίτευξης απαρτίας, επί των θεμάτων της ημερήσιας διάταξης αποφαίνονται, σε κοινή συνεδρίαση τους, εντός επτά ημερών, το Διοικητικό Συμβούλιο και η Ελεγκτική Επιτροπή σε πλήρη σύνθεση.
    4.Η συμμετοχή στη Γενική Συνέλευση είναι δυνατή καθ’ όλη τη διάρκειά της. Μέλος που δεν παρευρίσκεται καθ’ όλη τη διάρκεια της συζήτηση θέματος της ημερήσιας διάταξης, δε δικαιούται να λάβει το λόγο, ούτε να ψηφίσει επ’ αυτού.
    Άρθρο 19
    Λήψη αποφάσεων
    1.Οι αποφάσεις λαμβάνονται με ανάταση της χειρός και σε περίπτωση αμφισβήτησης διενεργείται φανερή ονομαστική ψηφοφορία αλλά ποτέ δια βοής. Για προσωπικά θέματα και όπου απαιτείται από το Νόμο ή το Καταστατικό, η ψηφοφορία είναι μυστική. Η μη τήρηση του συγκεκριμένου, κατά περίπτωση, τρόπου ψηφοφορίας, συνεπάγεται ακυρότητα της απόφασης.
    2.Οι αποφάσεις της Γενικής Συνελεύσεως λαμβάνονται με πλειοψηφία 2/3 των παρόντων οικονομικά τακτοποιημένων μελών, εκτός αν ορίζεται διαφορετικά στο Νόμο ή το Καταστατικό.
    3.Στις συνεδριάσεις της Γενικής Συνέλευσης προεδρεύει ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου.
    4.Για όλα τα θέματα και αποφάσεις της Γενικής Συνέλευσης, τηρούνται Πρακτικά από τον/την Γενικό/ή Γραμματέα του ΛΕΑΔΣπ.
    τα οποία καταχωρούνται στο ειδικό Βιβλίο των Πρακτικών της Γενικής Συνέλευσης και υπογράφονται από τον/την Πρόεδρο και τον/την Γενικό/ή Γραμματέα του Διοικητικού Συμβουλίου. Κατά τα λοιπά ισχύουν και εφαρμόζονται οι διατάξεις της κείμενης νομοθεσίας και του Καταστατικού.
    Άρθρο 20
    Η Εφορευτική Επιτροπή
    1.Πριν από τη διεξαγωγή των αρχαιρεσιών, το Διοικητικό Συμβούλιο ορίζει τριμελή Εφορευτική Επιτροπή, η οποία μεριμνά για την τήρηση της τάξεως, εποπτεύει την διενέργεια των αρχαιρεσιών, σύμφωνα με τις διατάξεις του Νόμου και του Καταστατικού και αποφαίνεται προσωρινά για κάθε αμφισβήτηση ή ένσταση που υποβάλλεται. Πρόεδρος της εφορευτικής επιτροπής ορίζεται το αρχαιότερο από τα μέλη της.
    2.Για την διεξαγωγή των αρχαιρεσιών και για το αποτέλεσμα, η Εφορευτική Επιτροπή καταρτίζει πρακτικό, στο οποίο επισυνάπτεται ονομαστικός κατάλογος των μελών που ψήφισαν, με βάση το Μητρώο Μελών του ΛΕΑΔΣπ.. Το πρακτικό υπογράφεται από όλα τα μέλη της Επιτροπής και παραδίδεται στον Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου του ΛΕΑΔΣπ., προκειμένου να καταχωρηθεί στα Πρακτικά της Γενικής Συνέλευσης.
    Άρθρο 21
    Το Διοικητικό συμβούλιο
    Σύνθεση – Αρμοδιότητες
    1.Ο ΛΕΑΔΣπ. διοικείται από πενταμελές Διοικητικό Συμβούλιο το οποίο εκλέγεται με τη διαδικασία των επόμενων άρθρων.
    2.Το Διοικητικό Συμβούλιο εκφράζει τη βούληση του ΛΕΑΔΣπ. με τις αποφάσεις του και είναι αρμόδιο να αποφασίζει για κάθε θέμα που αφορά τη διοίκησή του, την διαχείριση της περιουσίας του, την είσπραξη των εισφορών από τα μέλη του και την καταβολή των παροχών προς αυτά, την είσπραξη και απόδοση στις Ασφαλιστικές Εταιρείες, των ασφαλίστρων των ομαδικών προγραμμάτων ασφάλισης υγείας στα οποία είναι
    20
    συμβεβλημένος ο ΛΕΑΔΣπ. και γενικά την πραγμάτωση των σκοπών του, σύμφωνα με τις διατάξεις του Καταστατικού και του Νόμου.
  3. Το Διοικητικό Συμβούλιο έχει το δικαίωμα να διορίζει τον Πρόεδρό του ή άλλο μέλος του για την εκπροσώπηση του Σωματείου και την διεκπεραίωση συγκεκριμένης πράξης.
    Άρθρο 22
    Υποβολή υποψηφιότητας
    1.Κάθε μέλος το οποίο αθροιστικά έχει συμπληρώσει τουλάχιστον πενταετή δικηγορία και πενταετή ασφάλιση (εγγραφή) στον ΛΕΑΔΣπ., είναι οικονομικά τακτοποιημένο και δε βρίσκεται σε αναστολή ιδιότητας μέλους ή αναστολή δικηγορικής ιδιότητας, δικαιούται να υποβάλει υποψηφιότητα στις αρχαιρεσίες για την ανάδειξη των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου. Οι υποψηφιότητες πρέπει να υποβάλλονται το αργότερο 15 ημέρες πριν από την ημέρα των αρχαιρεσιών. Η αίτηση συνοδεύεται από απόδειξη καταβολής παραβόλου εκλογής το ποσό του οποίου καθορίζεται σε 10 Ευρώ.
    2.Μέλη του ΛΕΑΔΣπ. που φέρουν το αξίωμα του Προέδρου, του Αντιπροέδρου και του Ταμία του Διοικητικού Συμβουλίου του δεν μπορούν να φέρουν κανένα από τα αντίστοιχα αξιώματα στο Διοικητικό Συμβούλιο του Δικηγορικού Συλλόγου Σπάρτης.
    Άρθρο 23
    Θητεία Δ.Σ. – Διεξαγωγή εκλογών
    1.H θητεία του Διοικητικού Συμβουλίου είναι ίσης διάρκειας με αυτή του Δικηγορικού Συλλόγου Σπάρτης. Αρχίζει την 1η Ιανουαρίου του έτους μετά τις εκλογές και διαρκεί έως την 31η Δεκεμβρίου του έτους των εκλογών.
    2.Η θητεία Διοικητικού Συμβουλίου, το οποίο έχει προκύψει από αρχαιρεσίες μετά τον ορισμό προσωρινής διοίκησης του άρθρου 69 ΑΚ, διαρκεί έως το χρόνο των τακτικών αρχαιρεσιών της παραγράφου 3 του παρόντος άρθρου.
    3.Οι αρχαιρεσίες διεξάγονται κάθε τέσσερα έτη, μαζί με τις εκλογές του Δικηγορικού Συλλόγου Σπάρτης, την τελευταία Κυριακή του
    μηνός Νοεμβρίου του έτους των εκλογών, στην έδρα του ΛΕΑΔ Σπάρτης εφόσον είναι κοινή με αυτή του Δικηγορικού Συλλόγου Σπάρτης. Διαφορετικά τον τόπο διεξαγωγής των αρχαιρεσιών αποφασίζει το Διοικητικό Συμβούλιο.
  4. Το Διοικητικό Συμβούλιο δύναται να αποφασίσει τη διεξαγωγή των αρχαιρεσιών δια ζώσης και εξ αποστάσεως με ηλεκτρονική ψηφοφορία ή μόνο με τη μία διαδικασία.
    5.Τα ονόματα των υποψηφίων καταχωρούνται σε ενιαίο ψηφοδέλτιο με αλφαβητική σειρά.
    6.Κάθε ψηφοφόρος δικαιούται να θέσει σταυρό προτιμήσεως σε πέντε (5) το πολύ υποψηφίους. Υπέρβαση στη σταυροδοσία επιφέρει ακυρότητα του ψηφοδελτίου στο τμήμα που αφορά (συμβούλους / μέλη ελεγκτικής επιτροπής). Μέλη του συμβουλίου εκλέγονται οι πέντε (5) που έλαβαν κατά σειράν τις περισσότερες ψήφους.
    7.Τα μη εκλεγόμενα μέλη είναι αναπληρωματικά με την αριθμητική σειρά στους σταυρούς προτίμησης.
    8.Η θητεία του απερχόμενου Διοικητικού Συμβουλίου μπορεί να παραταθεί για εύλογο χρόνο, όχι ανώτερο των δύο (2) μηνών, μέχρι την εκλογή νέου Διοικητικού Συμβουλίου ή την ανάληψη της διοίκησης από αυτό, προκειμένου να επιμεληθεί επειγόντων θεμάτων που αφορούν τη λειτουργία του ΛΕΑΔΣπ.
    Άρθρο 24
    Κατανομή αξιωμάτων
    1.Τα τακτικά μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου συνέρχονται μέσα σε προθεσμία δέκα (10) ημερών από την 1η Ιανουαρίου του έτους μετά τις αρχαιρεσίες, στην πρώτη συνεδρίαση, μετά από πρόσκληση του μέλους που πλειοψήφησε και εκλέγουν μεταξύ τους τον Πρόεδρο, Αντιπρόεδρο, Ταμία και Γενικό Γραμματέα και Ταμία. Η εκλογή γίνεται με μυστική ψηφοφορία ανά αξίωμα. Σε περίπτωση ισοψηφίας, αν οι υποψήφιοι για το αξίωμα ήταν δύο, εκλέγεται το μέλος με τις περισσότερες ψήφους στις αρχαιρεσίες της Γενικής Συνέλευσης και σε περίπτωση εκ νέου ισοψηφίας διενεργείται
    22
    κλήρωση, ενώ αν ήταν περισσότεροι από δύο, η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται μεταξύ των δύο πρώτων και σε περίπτωση εκ νέου ισοψηφίας εκλέγεται το μέλος με τις περισσότερες ψήφους στις αρχαιρεσίες της Γενικής Συνέλευσης.
    2.Τα αξιώματα μπορούν να ανακατανεμηθούν με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου στην οποία παρίστανται όλα τα μέλη του, οπότε επαναλαμβάνεται για ένα, περισσότερα ή όλα τα αξιώματα η διαδικασία της παραγράφου 1 του παρόντος άρθρου. Η ανακατανομή δεν επιτρέπεται πριν συμπληρωθούν δύο έτη από την αρχική εκλογή.
    Άρθρο 25
    Λειτουργία του Διοικητικού Συμβουλίου
    1.Το Διοικητικό Συμβούλιο συνεδριάζει, ύστερα από πρόσκληση του Προέδρου του, τακτικά μία φορά το μήνα και έκτακτα όταν υπάρχει ανάγκη ή όταν το ζητήσουν 2 μέλη του ή 1/5 των μελών της Γενικής Συνέλευσης του ΛΕΑΔΣπ. με έγγραφό τους στο οποίο αναφέρουν και τους λόγους για τους οποίους ζητούν τη σύγκλησή του.
    2.Το Διοικητικό Συμβούλιο βρίσκεται σε απαρτία όταν τα παρόντα μέλη είναι περισσότερα από τα απόντα και οι αποφάσεις του λαμβάνονται με απόλυτη πλειοψηφία των παρόντων μελών, εκτός αν ορίζεται διαφορετικά σε άλλα άρθρα του Καταστατικού.
    3.Κενές θέσεις συμβούλων που δημιουργήθηκαν για οποιονδήποτε λόγο συμπληρώνονται από τα αναπληρωματικά μέλη. Εάν δεν υπάρχουν ή έχει εξαντληθεί ο αριθμός τους, το Διοικητικό Συμβούλιο συγκροτείται νομίμως και με λιγότερα από τα αρχικά μέλη, αρκεί ο αριθμός των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου να μη μειωθεί για οποιονδήποτε λόγο κάτω από τα 3/5 του όλου αριθμού του.
    4.Μέλος του Δ.Σ. αποβάλει αυτοδίκαια την ιδιότητά του εφόσον: α)απωλέσει για οποιοδήποτε λόγο την ιδιότητα του δικηγόρου, β)τελεί σε αναστολή, μερική ή ολική, του Δικηγορικού Λειτουργήματος, σύμφωνα με τον Κώδικα Δικηγόρων, γ)του επιβληθεί τελεσίδικα από τον Δικηγορικό
    Σύλλογο η πειθαρχική ποινή της προσωρινής παύσης άνω των τριών (3) μηνών, δ)απουσιάζει αδικαιολόγητα επί τρεις (3) συνεχείς συνεδριάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου ή ε)απωλέσει για οποιοδήποτε λόγο την ιδιότητα του μέλος του ΛΕΑΔΣπ..
    5.Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου μπορεί να κηρυχθεί έκπτωτο για σπουδαίο λόγο με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης η οποία λαμβάνεται σε μυστική ψηφοφορία, με απαρτία 1/3 των οικονομικά τακτοποιημένων μελών του Σωματείου και πλειοψηφία 2/3 των παρόντων οικονομικά τακτοποιημένων μελών.
    6.Ολόκληρο το Διοικητικό Συμβούλιο μπορεί να κηρυχθεί έκπτωτο με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης μόνο στις εν συνεχεία, περιοριστικά αναφερόμενες περιπτώσεις: α)βεβαιωμένη παράβαση του Νόμου ή του Καταστατικού, β)βεβαιωμένη παράβαση η οποία επισύρει ποινική δίωξη κατά τις διατάξεις περί Σωματείων. Στην περίπτωση αυτή ανακύπτει ανάγκη διορισμού προσωρινής διοίκησης σύμφωνα με το Νόμο.
    7.Παραίτηση μέλους του Διοικητικού Συμβουλίου ή και ολόκληρου του Διοικητικού Συμβουλίου είναι δυνατή οποτεδήποτε, όχι όμως κατά τη διάρκεια διεξαγωγής Γενικής Συνέλευσης, διαφορετικά θα οφείλουν αλληλεγγύως και εις ολόκληρον όλα τα έξοδα τα οποία θα δαπανήσει ο ΛΕΑΔΣπ. μέχρι την εκλογή νέου τακτικού Διοικητικού Συμβουλίου.
    8.Στις συνεδριάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου τηρούνται από τον/την Γενικό/ή Γραμματέα Πρακτικά που υπογράφονται από όλα τα παρόντα μέλη.
    9.Το Διοικητικό Συμβούλιο που αποχωρεί παραδίδει στο νέο τη σφραγίδα, το ταμείο, τα βιβλία (σε έγχαρτη ή/και ηλεκτρονική μορφή) και γενικά κάθε περιουσιακό στοιχείο του Σωματείου συντασσόμενου σχετικού πρακτικού.
    Άρθρο 26
    Λογοδοσία Δ.Σ.
    Το Διοικητικό Συμβούλιο λογοδοτεί κάθε έτος για τα πεπραγμένα του και την παρελθούσα χρηματική διαχείριση, ενώπιον της ετήσιας τακτικής Γενικής Συνέλευσης. Μέχρι τις 31 Μαρτίου κάθε έτους οφείλει να καταρτίσει τον ισολογισμό με τα αποτελέσματα της
    24
    διαχειριστικής περιόδου που έληξε, τον προϋπολογισμό της τρέχουσας διαχειριστικής περιόδου καθώς και έκθεση για τα πεπραγμένα της περασμένης διαχειριστικής χρήσης και να υποβάλλει τα στοιχεία αυτά καθώς και όλα τα στοιχεία διαχειρίσεως του ΛΕΑΔΣπ. στην Ελεγκτική Επιτροπή, η οποία, μετά από έλεγχο των στοιχείων αυτών, συντάσσει έκθεση προς τη Γενική Συνέλευση, εντός προθεσμίας 15 ημερών.
    Άρθρο 27
    Η Ελεγκτική Επιτροπή
    1.Η Γενική Συνέλευση, μαζί με την εκλογή του Διοικητικού Συμβουλίου, προβαίνει και στην εκλογή Ελεγκτικής Επιτροπής, που αποτελείται από τρία (3) μέλη του Σωματείου τα οποία δεν είναι μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου και τα οποία πληρούν τις προϋποθέσεις άρθρου 22 παρ. 1 εδαφ. α΄ του Καταστατικού.
    2.Η Ελεγκτική Επιτροπή έχει ως καθήκον τον ετήσιο έλεγχο της διαχειρίσεως και γενικά των πεπραγμένων της διοικήσεως και την σύνταξη και υποβολή ενώπιον της ετήσιας Γενικής Συνέλευσης της σχετικής εκθέσεως.
    3.Στη διάθεση της Ελεγκτικής Επιτροπής τίθεται κάθε στοιχείο που θεωρείται χρήσιμο, για την διενέργεια του ελέγχου της.
    4.Εκτός από τον πιο πάνω τακτικό ετήσιο έλεγχο, η Ελεγκτική Επιτροπή, μετά από αίτηση του 1/10 τουλάχιστον των μελών του Λογαριασμού, υποχρεούται να διενεργήσει και έκτακτο έλεγχο αποκλειστικά και μόνο σε θέμα που αφορά την από το Διοικητικό Συμβούλιο διαχείριση της περιουσίας του ΛΕΑΔΣπ.. Το πόρισμα αυτού του ελέγχου κοινοποιείται προς το Διοικητικό Συμβούλιο και τα μέλη της Γενικής Συνέλευσης με κάθε πρόσφορο τρόπο.
    Κεφάλαιο Πέμπτο
    Άρθρο 28
    Διάλυση του Λογαριασμού και τύχη της περιουσίας του
    1.Ο ΛΕΑΔΣπ. διαλύεται και το καταστατικό του τροποποιείται μετά από απόφαση της Γενικής Συνέλευσης, όπως ο Νόμος ορίζει (άρθρο 99 ΑΚ).
    2.Σε περίπτωση διάλυσης του Λογαριασμού, η περιουσία του εκκαθαρίζεται από τα πέντε μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του και περιέρχεται στο Δικηγορικό Σύλλογο Σπάρτης.
    Άρθρο 29
    Η επιβάρυνση των πόρων
    Οι πόροι που προβλέπονται στο παρόν αλλά και όσοι ενδεχομένως θα θεσμοθετηθούν στο μέλλον, βαρύνουν και θα βαρύνουν μόνο τα μέλη του ΛΕΑΔΣπ. και σε καμία περίπτωση τρίτους, εκτός αν προβλέπεται διαφορετικά στο Νόμο.
    Άρθρο 30
    Αυξομειώσεις των παροχών κ.λ.π.
    Τα χρηματικά ποσά, τα κλάσματα και τα ποσοστά συμμετοχής των μελών που αναφέρονται στο παρόν Καταστατικό δύνανται να αναπροσαρμόζονται με σχετικές αποφάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου ή της Γενικής Συνέλευσης του ΛΕΑΔΣπ., εκτός αν ειδική ρύθμιση του Καταστατικού προβλέπει διαφορετικά.
    Άρθρο 31
    Επέκταση σκοπών του Λογαριασμού
    Με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του ΛΕΑΔΣπ. που καλείται για το σκοπό αυτό, μπορεί να αποφασισθεί η δημιουργία και άλλων κλάδων προς ενίσχυση των μελών του.
    Άρθρο 32
    Σήμα – Σφραγίδα – Βιβλία – Επικοινωνία
    1.Ο ΛΕΑΔΣπ. έχει ως σήμα την προτομή του Νομοθέτη ΛΥΚΟΥΡΓΟΥ που περιβάλλεται από την επωνυμία του “ΛΟΓ/ΣΜΟΣ ΕΝΙΣΧΥΣΗΣ ΚΑΙ ΑΛΛ/ΘΕΙΑΣ ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ ΣΠΑΡΤΗΣ” και το έτος ιδρύσεως 1999 και όλα τα έγγραφά του θα σφραγίζονται με την στρογγυλή σφραγίδα που έχει το σήμα και τον τίτλο του.
    26
    2.Ο ΛΕΑΔΣπ. έχει την υποχρέωση να τηρεί τα παρακάτω βιβλία σε έγχαρτη ή ψηφιακή (ηλεκτρονική) μορφή.
    α)Μητρώο εν ενεργεία μελών
    β)Ιστορικό Μητρώο
    γ)Βιβλίο Πρακτικών συνεδριάσεων της Γενικής Συνέλευσης
    δ)Βιβλίο Πρακτικών συνεδριάσεων του Διοικητικού Συμβουλίου
    ε)Τα κατά περίπτωση νόμιμα παραστατικά (σε έγχαρτη ή ψηφιακή μορφή) για τις συναλλαγές (εισπράξεις – καταβολές) με τα μέλη του και τρίτους (αγορές – δαπάνες).
    στ)Πρωτόκολλο αλληλογραφίας, όπου καταχωρούνται τα εισερχόμενα και εξερχόμενα έγγραφα.
    3.Επίσης δύναται να τηρεί για την καλύτερη οργάνωση του Σωματείου:
    α)Βιβλίο Ταμείου, όπου καταχωρίζονται κατά χρονολογική σειρά όλες οι εισπράξεις και πληρωμές
    β)Βιβλίο Περιουσίας όπου καταγράφονται όλα τα κινητά και ακίνητα περιουσιακά στοιχεία του ΛΕΑΔΣπ.
    γ)Βιβλίο με τις ατομικές οικονομικές καρτέλες των μελών.
    4.Τα έγχαρτα Βιβλία του ΛΕΑΔΣπ., όπως και τα αντίστοιχα του καταργηθέντος Ταμείου Προνοίας Δικηγόρων Σπάρτης, φυλάσσονται στο αρχείο του ΛΕΑΔΣπ. για ιστορικούς και στατιστικούς λόγους μέχρι την ψηφιοποίησή τους. Μετά την ψηφιοποίησή τους είναι δυνατή η καταστροφή τους, εφόσον δεν βρεθεί φορέας (πχ. Γ.Α.Κ.). για να παραδοθούν.
    5.Όπου στα άρθρα του Καταστατικού προβλέπεται η υποβολή αίτησης και δικαιολογητικών εγγράφων, αυτά είτε υποβάλλονται στο Διοικητικό Συμβούλιο σε έγχαρτη μορφή είτε αποστέλλονται μέσω της ηλεκτρονικής διεύθυνσης (e-mail) του ΛΕΑΔΣπ..
    Άρθρο 33
    Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΛΕΑΔΣπ. δύναται να εκδίδει (και να τροποποιεί) Κανονισμούς που θα ρυθμίζουν τις λεπτομέρειες λειτουργίας του και της εφαρμογής του παρόντος.
    Άρθρο 34
    Τελικές και Μεταβατικές Διατάξεις – Έναρξη Ισχύος
    1.Το καταστατικό αυτό, αποτελούμενο από 34 άρθρα διαβάσθηκε, συζητήθηκε και ψηφίσθηκε κατ’ άρθρο και στο σύνολο του από την σημερινή Γενική Συνέλευση της 16.09.2022.
    2.Τα έγχαρτα (κινητά) ένσημα καταργούνται από 1.1.2023.
    3.Η θητεία του Διοικητικού Συμβουλίου που προέκυψε από τις εκλογές της 11 Ιουνίου 2021 θα διαρκέσει μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2025 για εναρμόνιση με το άρθρο 23 του παρόντος Καταστατικού.
    4.Το Καταστατικό αυτό όπως διαμορφώνεται και κωδικοποιείται, θα ισχύσει από τη δημοσίευσή του στο τηρούμενο δημόσιο βιβλίο του Πρωτοδικείου Σπάρτης, εκτός από τα άρθρα 3, 4, 12 και 34 παρ. 2, τα οποία θα ισχύσουν από 1.1.2023 για λόγους λογιστικής τάξης.

κατεβάστε εδώ τον κατάλογο